July 26, 2009
Nasi Ayam Afissmile
Nasi Ayam
1 ekor ayam -direbus bersama hirisan halia; toskan ayam-digaul garam dan kicap dan diperap
3 pot beras siam -dicuci dan toskan
10 ulas bwg merah-dikisar
5 ulas bwg putih -dikisar
1 labu bwg besar- dihiris bulat
2 inci halia- dikisar
4 sudu makan minyak sapi
Bunga cengkih, lawang,kulit kayu manis secukupnya untuk ditumis
garam kunyit-warna nasi
Cara memasak nasi
bwg putih, merah dan halia yang telah dikisar diambil separuh sukatan untuk menumis nasi.
Panaskan minyak sapi. Tumiskan cengkih, lawang dan kulit kayu manis hingga naik bau masukkan bahan kisar tadi sehingga wangi. Sukat air rebusan ayam mengikut sukatan beras.Masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam mengikut rasa.
Bila menggelegak, masukkan beras yang telah ditos. Masak sehingga betul-betul kembang dan masak.
Cara membuat sup
Tumis lebihan bahan kisar tadi dgn minyak sapi. Bila sudah harum bolehlah masukkan air lebihan rebusan ayam tadi. Biar mendidih . Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang. tambah garam secukup rasa.
Cara membuat ayam
Ayam yang diperap tadi bolehlah digoreng dengan minyak masak.Bila habis bolehlah dibuangkan separuh minyak gorengan tadi dan masukkan bwang besar yang dihiris tadi kedalam minyak. goreng sehingga layu. Kemudian masuukan baki kicap perapan ayam tadi. Tutup api. Kicap ini bolehlah disiram di atas ayam goreng yang telah dipotong-potong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment